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Date: 10 November 2020 

 

 

BID NUMBER - PROJ/2020/21/01 

 

DESCRIPTION OF BID: THE INSETA CALLS FOR A SUITABLY QUALIFIED SERVICE 

PROVIDER FOR THE PROVISION OF AN OFF THE SHELF ENTERPRISE RESOURCE 

PLANNING (ERP) SYSTEM, SUPPORTED & MAINTAINED OVER FOR A PERIOD OF 

FIVE (5) YEARS 

 

CONSOLIDATED QUESTION AND ANSWER DOCUMENT  

 

1. QUESTION:   

 

Clause 10 of the Terms of Reference (Pre-Qualification Criteria) 

 

Under 10.2 it states that the bidder must provide proof and must be an EME or QSE 

only (level 1 or level 2 BBBEE contributor status) will be considered (no generic 

companies will be considered).  

 

In the briefing session it was said that INSETA targets EME or QSE companies with 

only Level 1 and Level 2 BBBEE contributor statuses, does this then indicate that EME 

or QSE companies with level 3 BBBEE contributor statuses and higher will be 

disqualified?  

 

We are aware that under the PPPFA Regulations of 2017, INSETA are permitted to 

set pre-qualified criteria, but after a court ruling (3rd of November 2020 - THE 

SUPREME COURT OF APPEAL RULING ON THE VALIDITY OF THE PPPFA 

REGULATIONS OF 2017 HAS NO EFFECT ON THE B-BBEE ACT AND ITS 

REQUIREMENTS) this is not the case anymore. 

 

ANSWER: 

1.1 As referenced in section 47 (C) of the said judgement:  

(b) It is declared that the Preferential Procurement Regulations, 2017 are 

inconsistent with the Preferential Procurement Policy Framework Act 5 of 2000 and 

are invalid.  

(c) The declaration of invalidity referred to in para (b) above is suspended for 

a period of 12 months from the date of this order.’ 

1.2 Therefore, procurement processes may continue using the Preferential 

Procurement Regulations, 2017 until further notice.  


